Het Zorgkabinet

De juiste zorg voor u

Mogelijkheden om langer thuis te blijven wonen

Het is steeds meer de bedoeling dat senioren langer thuis blijven wonen. Om dit te realiseren, zijn er uiteraard manieren om verhuizing naar een zorginstelling zo lang mogelijk uit te stellen.

U of uw naaste kan terecht bij ‘de zorgnetwerken’ van huisarts, apotheek, fysiotherapeut en andere zorgverleners die als team zorgen dat senioren langer thuis kunnen verblijven. Mocht u zorg en ondersteuning nodig hebben maar is langer thuis blijven wonen toch uw wens, dan kan er laagdrempelig wijkverpleging of huishoudelijke hulp worden ingezet.

Wellicht bent u zelf in staat om thuis te blijven wonen maar is het uw huis dat aanpassingen nodig heeft. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan beugels voor in de douche, drempelhulpen of een traplift. In sommige gevallen kunt u voor deze aanpassingen een vergoeding krijgen vanuit de gemeente, dit wordt vergoedt vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Hiervoor heeft u alleen wel de juiste zorgindicatie nodig. Het Zorgkabinet kan u hierbij gerust verder helpen.

Daarnaast kunnen zowel EHealth als slimme technologie goede toepassingen zijn in huis ter ondersteuning van uw dagelijks leven.

beste mogelijkheden om langer thuis te blijven wonen

Ik wist dat mijn vrouw nog verder achteruit zou gaan en dan moet je zelf ook op de been blijven. Martha was er dus niet alleen voor mijn vrouw, maar ook voor mij. Ik ben zo dankbaar dat mijn vrouw tot op het allerlaatst thuis heeft kunnen wonen, samen met mij.” 

Mantelzorgers spelen een enorm grote rol op het gebied van langer thuis blijven wonen. De meeste senioren schakelen als eerste hulp in van hun naasten, bijvoorbeeld om hen te helpen in huis of boodschappen te doen. Als deze hulp zo lang mogelijk kan worden voortgezet, kan intensievere zorg zoals verblijf in een zorginstelling hopelijk nog even op de lange baan geschoven worden. Om dit te realiseren is er bijvoorbeeld de mantelzorg vergoeding of de vervangende zorg voor de mantelzorger (respijtzorg). Dit zorgt ervoor dat de mantelzorger tijdelijk even ontlast kan worden om bijvoorbeeld op vakantie te gaan. Mantelzorg is namelijk een ontzettend zware taak, ongeveer 10% van de mantelzorgers is dan ook overbelast.

Langer thuis blijven wonen met Zuster in Huis

Met de juiste aanpassingen en hulp in huis is het realistisch voor ouderen om langer thuis te blijven wonen. Een inwonende zorgverlener van Zuster in Huis kan hier een goede bijdrage aan leveren door u te ondersteunen met dagelijkse verzorging, huishoudelijke taken en is aanwezig in het geval van calamiteiten.

Meer interessante artikelen